MADEN İLÇESİ için UYARI…

MADEN İLÇESİ için UYARI…

Değerli hemşerilerim, ülkemizde madencilik faaliyetleri (ki AKP iktidarları döneminde 300 binin üzerinde maden ruhsatı verilmiştir) çevre ve canlı sağlığı açısından ele alındığında kullanılan kimyasalların atık havuzlarındaki olası sızıntıları, havuzların yıkılması, taşması ve benzeri kazalar ya da atıkların buharlaşarak atmosfere yayılması, nehir ve/veya denizlere dökülmesi, su kaynaklarının kirlenmesi, gibi önemli riskleri taşıması yanında ormanlarımızın katledilmesi gibi geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplara sebep olmakta ve ülkemizi değil işleticisini ihya etme amacını taşıdığı görülmektedir.

13.Şubat.2024 günü Erzincan İliç’teki maden ocağında meydana gelen heyelan sonucu resmi verilere göre dokuz insanımızın hayatını kaybettiği söyleniyor. Sebep olanlar bu 9 canı geri getirebilirler mi? hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yıllardır yöre insanlarının haykırışlarını dikkate almayan ilgililer geceleri rahat uyuyabilecek mi? acaba.

Bu kazanın benzerinin gerekli önlemlerin alınmaması halinde Elazığ’ın Maden ilçesinde yaşanabileceğini her platformda anlatmamıza rağmen belli ki iktidara yakınlığı nedeniyle bugüne kadar Yıldızlar SSS Holding her türlü zararı vermeye devam ediyor. Tescilli tarihi yapılara verdiği zarar yanında ilçe sakinlerini barınma sorunuyla karşı karşıya bırakan bu firmaya gerekli yasal işlemler yapılmak yerine vatandaşların mağdur edilmesi anlayışındaki ilgili kurum ve kuruluşlara ve dahi siyasetçilerimize hatırlatmak isterim ki;
Sebep olduğu heyelan için önleyici hiçbir tedbir almayan bu firma Afşin’de sahibi olduğu maden ocağından yıllık 385 bin ton cevher çıkaracağını ve bu cevheri Maden ilçesinde ayrıştıracağını ve bu ayrıştırma sonucu yıllık pasa miktarının 77 bin ton olacağını ÇED raporunda belirtiyor ve ÇED gerekli değildir kararını 18.12.2022 tarihinde alıyor. Ancak; Çevre şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı yetkililerinin atıkların ilçemizde nereye atılacağı hakkında bir kararı yok. Firma Maden ilçesini pasa deposu olarak görebilir, ama ilgili ve yetkili birimler ile siyasetçilerimiz bu ilçenin geçmişine, ülkeye kazandırdıklarına hiç mi saygı duymazlar. Bundan sonra ne yapacaklarını göreceğiz elbet. Karar vericilerin varsa vicdanlarına sesleniyorum. Maden ilçesi bir yandaş firma amacına kurban edilmesin. Yoksa, bu vebalin altından kalkamazsınız. Geçmişi oldukça karanlık olan bu firmanın ülkemize verdiği zararları içeren bazı örnekleri de sizlerle tekrar paylaşma gereğini duyuyorum. Bunlar;

  • 2011 yılında Kütahya’daki SS Yıldızlar Holding’in sahibi olduğu Eti Gümüş madeninde kimyasal atıkların depolandığı havuzların çökmesi sonucu binlerce metreküp zehirli atık çevreye saçılmış ve bölgede arsenik ile siyanür kaynaklı zehirlenmeler ve ölümler gerçekleşmiştir. Yaşanan felaket nedeniyle çevre örgütleri ve sendikaların suç duyurusu sonrasında açılan davada, Maden ocağının dört yetkilisine, bilinçli taksirle çevreyi kirletmek suçundan 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi, sanıklardan biri beraat ederken, verilen cezaların tümü ertelendi.
  • SS Yıldızlar Holding’in sahibi olduğu NESKO madencilik firmasının Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde  bulunan maden ocağında 2018 yılında cevher zenginleştirme tesisinde kullanılan kimyasal atık deposunun patlaması sonucunda sekiz milyon balığın ölümüne sebep olan şirkete cüzi bir para cezası kesilip olayın üstü kapatılmıştır.
  • Yine 18.Kasım.2021 Perşembe günü Giresun Şebinkarahisar da bulunan NESKO madenciliğe ait kurşun-çinko-bakır maden atık havuzu patladı. Ağır metaller içeren milyonlarca litre kimyasal Kelkit Vadisi’ne aktı. Kılıçkaya Barajı siyanür ile kirletildiği için bölgede yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.

Gerçekten de çevre ve canlılarımıza, geçmişimize zarar verenlerin yaptıkları yanlarına kar kalmamalı, bugüne kadar olduğu gibi olayların üstü örtülmemeli ve tüm faaliyetler çevre ve insanlarımızın menfaatleri gözetilerek ele alınarak gerekli yaptırımların acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 Değerli hemşerilerim hem bir hemşeriniz hem de DOĞRU PARTİ temsilcisi olarak görev ve sorumluluğum gereği ülkemizin dört bir tarafında yer alan bu tür olumsuzlukları her türlü yasal haklarımızı kullanarak önlemeye çalışıyoruz. Yöre insanının içerisinde yer almadığı tüm maden ocaklarında İliç ve Maden ilçesi örneğinde olduğu gibi olumsuzluklar yaşanması kaçınılmazdır. Yıldızlar SSS Holding’in ilçemizde yıllık 77 bin ton atık üreteceğinden Maden ilçesi sakinlerinin ve ilimiz karar vericilerinin haberlerinin dahi olmadığı düşüncesiyle, tüm ilgili kurumları ve vekillerimizi; hem günümüz için gerekli önleyici tedbirlerin alınması, ilçeye verilen zararların tazmin edilmesi hem de ilçenin geleceğine dönük olumsuzluklara meydan verilmemesi için gerekli tüm işlemleri yapmaya davet ediyor ve uyarıyorum.                                                                    15.Şubat.2024

 Selam ve saygılarımla                                                                                                               

Cezmi Orkun”

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı

(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)

Yorum bırak